متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی حقی قانونی است سبقت مشهد از تهران در حوزه درمان سرطان آسیب‌های برخی از محصولات دیابتی | حقایقی تلخ از خوراکی‌های بیماری شیرین برنامه «طرح پزشک خانواده» چیست؟ تصادف در کاشمر ۴ کشته و مصدوم بر جای گذاشت (۲۴ آبان ۱۴۰۳) توصیه‌هایی برای پیشگیری از دیابت زلزله ۴.۱ ریشتری بهاباد یزد را لرزاند (۲۴ آبان ۱۴۰۳) زلزله در کاشمر ۱۱ مصدوم بر جای گذاشت (۲۴ آبان ۱۴۰۳) پیش‌بینی ورود سامانه بارشی به کشور از دوشنبه (۲۸ آبان ۱۴۰۳) زنی که شوهرش با کلنگ ۳ ضربه به سرش زده بود، دیروز جان باخت | جنایت در خانه تاریک مظفری: پژوهش اولویت اول کشور و استان است | رونمایی از پوستر نمایشگاه هفته پژوهش در خراسان رضوی مهار آتش سوزی در شهرک صنعتی نور مازندران| خسارات بسیار سنگین برآورد می‌شود وزارت کشور عهده‌دار تأمین امنیت امتحانات نهایی شد مردی که بعد از قتل همسرش، اموال او را تصاحب کرد برف و باران جاده‌های خراسان رضوی را لغزنده کرد (۲۳ آبان ۱۴۰۳) قصاص برای مردی که برای دومین بار، زن کشت قتل رفیق قدیمی با شلیک مرگبار مرد شکارچی تصادف در خراسان شمالی یک کشته و سه مصدوم بر جای گذاشت (۲۳ آبان ۱۴۰۳) تصادف در زیرکوه قائن ۲ فوتی و پنج مجروح برجای گذاشت (۲۳ آبان ۱۴۰۳) آیا قانون «الزام به ثبت رسمی» یک جراحی حقوقی است؟ یادی از  شیمی دان برجسته کشور پروفسور سیدمهدی بکاولی | سلوکی عاشقانه در  دل مولکول‌ها درباره سرطان قلب بیشتر بدانیم انتصاب «محمد بطحائی» به عنوان رئیس سازمان امور اجتماعی کشور (۲۳ آبان ۱۴۰۳) + سوابق خودمان را برای روز‌هایی با هوای آلوده آماده کنیم | در جست­جوی هوای پاک تمهیدات ترافیکی پلیس راهور مشهد در ساعات قطع برق | ترافیک سنگین بزرگراهی و قطعی برق چراغ‌های راهنمایی برخی نقاط شهر (۲۳ آبان ۱۴۰۳) بررسی وضعیت اجرای برنامه قطعی برق در مشهد پس از ۳ روز آتش سوزی یک کارخانه لاستیک سازی در رشت + فیلم (۲۳ آبان ۱۴۰۳) سومین کنگره بین‌المللی جراحی سرطان ایران در مشهد گشایش یافت شد (۲۳ آبان ۱۴۰۳) اهمیت ملاحظات زیست‌محیطی در توسعه ظرفیت‌های گردشگری جزایر جنوب کشور انصاری: برای مقابله با تغییر اقلیم باید به طور برابر از فناوری‌های روز دنیا بهره‌مند شویم + فیلم آینده زمین در خطر است | نشانه‌ای از کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی نیست صدور فیش حقوق آبان ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین‌اجتماعی همراه با متناسب‌سازی، از عصر امروز (۲۳ آبان) + فیلم
سرخط خبرها

درباره استاد امیرناصر کاتوزیان، پدر علم حقوق ایران| چهره برتر علم عدالت

  • کد خبر: ۱۸۲۱۶۸
  • ۱۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۵
درباره استاد امیرناصر کاتوزیان، پدر علم حقوق ایران| چهره برتر علم عدالت
درباره امیرناصر کاتوزیان، پدر علم حقوق ایران، که سال ۹۳ در چنین روزی درگذشت.

امیرناصر کاتوزیان به درجه‌ای از اجتهاد در علم حقوق رسیده بود. این را استادش محمد سنگلجی در پشت رساله او تصدیق کرده بود، آن هم در سال ۱۳۳۹ که از رساله دکتری اش با عنوان «وصیت در حقوق مدنی ایران» و نظریه ابتکاری «شخصیت حقوقی ترکه» دفاع کرد و به عنوان اولین دانشجوی مقطع دکتری از رشته حقوق فارغ التحصیل شد.

او که در سال ۱۳۳۱ برای اخذ مدرک کارشناسی خود از پایان نامه‌ای با عنوان «عقد ضمان» دفاع کرده و با بهترین درجه فارغ التحصیل شده بود، از همان سال‌ها فعالیت قضایی خود را در محاکم حقوقی تهران آغاز کرد، اما از سال ۱۳۴۴ به بعد ترجیح داد در فضای علمی با سمت هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران مشغول به خدمت شود و بیشترین زمان خود را صرف تدریس حقوق مدنی و تألیف کتب علمی و دانشگاهی کند.

اختلافات او با رژیم پهلوی و روحیه پژوهشی و تحقیقاتی به علاوه زمینه مذهبی خانوادگی اش، سبب شد تا زمان زیادی را صرف تفحص در موضوعات فقهی کند. او که پرورش یافته پدری حقوق دان و از نسل پدربزرگی مشروطه خواه بود، خود را موظف به آموختن زبان عربی کرد، همان گونه که به خوبی بر زبان‌های انگلیسی و فرانسوی نیز مسلط شده بود. تألیفات او اغلب به شرح و تفسیر قانون مدنی ایران تمرکز داشت و آثارش در مقاطع مختلف تحصیلات عالیه قابل استفاده و به منابع اصلی دروس حقوق مدنی دانشجویان حقوق تبدیل شد. او اعتقاد داشت قانون بدون رعایت عدالت، هیچ شرافتی ندارد و جوهر حقوق، عدالت است.

پیش از انقلاب اسلامی ایران، مسئولیت نگارش پیش نویسی قانون اساسی بر عهده مرحوم حسن حبیبی بود که به استاد کاتوزیان واگذار شد و با کمک برخی حقوق دانان دیگر پیش نویسی از قانون اساسی ایران تهیه شد و هرچند مجلس خبرگان قانون اساسی، قانون نهایی را تدوین کرد، اما می‌توان گفت، بسیاری از بخش‌های قانون اساسی، از تألیفات او بی تاثیر نبود. امیرناصر کاتوزیان که پس از انقلاب اسلامی و به دنبال انقلاب فرهنگی، بیش از ۱۰ سال از فضای تدریس دور بود، پس از آن مجددا تدریس را تا هنگام بازنشستگی با جدیت و پشتکار ادامه داد.

او که در قامت شخصیتی برجسته و فرهیخته در میان حقوق دانان ایرانی، در سال ۸۳ نشان درجه یک فرهنگ و هنر را دریافت کرد و به پدر علم حقوق ایران شهرت یافت، سرانجام در یازدهم شهریور سال ۱۳۹۳ و در سن هشتادوسه سالگی دیده از جهان فروبست و با نامی درخشان در میان چهره‌های علمی و تأثیرگذار ایران ماندگار شد.

از جمله جوایز و نشان‌های علمی که دکتر امیر ناصر کاتوزیان دریافت کرده است

تقدیر به مناسبت تألیف حقوق مدنی «عقود معین ج ۳»، به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از جانب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره چهارم انتخاب کتاب سال
دریافت لوح تقدیر به مناسبت تألیف کتاب «نظریه عمومی تعهدات» به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران/ ۱۳۸۲
دریافت لوح تقدیر وزارت ارشاد اسلامی به مناسبت تألیف سه جلدی «فلسفه حقوق»
استاد برگزیده نماد آموزشی عالی کشور درسال/ ۱۳۸۱-۱۳۸۲
استاد برگزیده دانشگاه تهران/ ۱۳۸۱
نشان درجه یک دانش به مناسبت مجموع تحقیقات و خدمات علمی/ ۱۳۸۲

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->